środa, 11 października 2017

Pierogi z kapustą i grzybami

Ten wysyp grzybów, jaki mamy w tym roku wykorzystuję do przyrządzania różnego rodzaju potraw z ich udziałem. Pierogi z kapustą i grzybami już znalazły się w naszym jesiennym menu. Polecam je nie tylko na Wigilię.
Pierogi  z kapustą i grzybami
Składniki:

2 kg  kapusty kiszonej
2 cebule
1 kg obgotowanych świeżych grzybów
pieprz czarny

Wykonanie:

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, co potrwa ok. godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Następnie kapustę odciskamy z nadmiaru wody i siekamy drobno na desce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach. W misce łączymy ze sobą powyższe składniki, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Do farszu możemy dolać łyżkę lub dwie oleju, aby farsz dobrze się nam kleił. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nadziewamy farszem, Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia i odcedzamy. Mnie najbardziej smakują pierogi odgrzane  na oleju na złoty kolor, podane z kubkiem barszczu czerwonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly