Strony

niedziela, 23 kwietnia 2017

Kurczak słodko-pikantny

Tym razem kolejna alternatywa dla zwykłych pieczonych udek kurczaka.
Kurczak słodko-pikantny
Składniki:

1 kurczak
vegeta, pieprz czarny mielony
papryka słodka
papryka ostra
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
czosnek granulowany
1/2 słoiczka dżemu renklodowego lub mirabelkowego (może też być mus z jabłek)

Wykonanie:

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy nimi kurczaka. Środek tuszki i wierzch pomadujemy dżemem. Kurczaka najlepiej odłożyć na dobę do lodówki i po tym czasie pieczemy w rękawie ok. 1,5 godziny w 180°C z termoobiegiem. Najlepiej podać z ryżem lub pieczywem i surówką.


Surówka z kapusty pekińskiej z rzeżuchą

Prosta jak zawsze  surówka, której jedyne udziwnienie tkwi w dodatku rzeżuchy jako spadku po niedawnych świętach.


Surówka z kapusty pekińskiej z rzeżuchą
Składniki:

 kapusta pekińska
1/2 cebuli
1 marchewka
2 pomidory
koperek
majonez 
jogurt grecki
sól, pieprz czarny
garść rzeżuchy

Wykonanie:

Kapustę, cebulę i  pomidory siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą a następnie z warzywami. Wierzch surówki posypujmy świeżą rzeżuchą. Smakuje wyśmienicie a rzeżucha fajnie przełamuje smak kapusty.
 

Przepyszny sernik ze śmietaną

Takie serniki uwielbiam, są lekkie a lekkość ich jest złudna, gdyż mają jednak trochę kalorii. Ten jest aksamitny w swej konsystencji, puszysty i miękki jak ptasie mleczko. Po prostu rozpływa się w ustach. Ja nie polewałam go niczym aby nie zagłuszyć naturalnego smaku sernika dodatkami ale jeśli lubicie możecie użyć do tego roztopioną czekoladę albo w inny sposób udekorować.
Przepyszny sernik ze śmietaną
Składniki:

1 kg sera (może być z wiaderka)
1,5 szkl. cukru
1/2 l śmietany 30 %
8 jajek
2 budynie śmietankowe
1 olejek pomarańczony
skórka pomarańczy

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkami ser a na koniec wsypujemy budynie. W osobnych miskach ubijamy białka i śmietanę. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową i olejek a następnie ubitą pianę z białek oraz bitą śmietanę. Składniki delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w 180°. Ja użyłam formę o wymiarach 22x27cm (mniejsza niż standardowa).

Sałatka śledziowa z avokado

Generalnie lubię śledzia, lubię też sałatki śledziowe. Ta nadzwyczaj dobrze mi posmakowała. Szybko ją się przygotowuje, wystarczy kilka składników a  drugie śniadanie do pracy jest gotowe. Polecam!
Sałatka śledziowa z avokado
Składniki:

1 dojrzałe avokado
1 tacka śledzi w oleju
1/2 cebuli
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
koperek
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Śledzie osączamy z oleju i kroimy w kostkę. Avokado obieramy ze skórki i razem z cebulą również siekamy w kostkę. Mieszamy wszystko w salaterce i dodajemy sos przyrządzony z podanych składników. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.