Tort na 7 urodziny |
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
Strony
▼
czwartek, 22 czerwca 2017
środa, 21 czerwca 2017
Botwinka
Każdy, kto lubi buraczki czerwone czeka z utęsknieniem na pierwsze pęczki z młodymi buraczkami aby móc ugotować z nich tę pyszna warzywną zupę. Ja lubię, jak buraczki są już dosyć dorodne, nie same liście, zupa ma wtedy ładny kolor i lepszy smak.
Składniki:
1 pęczek młodych buraków z liśćmi
wywar mięsny lub warzywny
1 marchewka
garść koperku
mały kubek kwaśnej śmietany
sól, pieprz
ocet jabłkowy do zakwaszenia
Wykonanie:
Botwinka |
1 pęczek młodych buraków z liśćmi
wywar mięsny lub warzywny
1 marchewka
garść koperku
mały kubek kwaśnej śmietany
sól, pieprz
ocet jabłkowy do zakwaszenia
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a liście myjemy dokładnie i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym, zaciągamy śmietaną i zakwaszamy octem. Zagotowujemy. Zupę obficie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pieczywem, ziemniakami czy jajkami.