środa, 26 lutego 2020

Polędwiczki w sosie whiskey z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w kremowym i aromatycznym sosie z cayenne i whiskey. Świetnie nadają się na niedzielny obiad i jako danie dla wybitnych gości. 
Polędwiczki w sosie whiskey z suszonymi pomidorami
Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
75 ml whiskey
150 ml śmietanki kremówki
8 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżeczka pieprz cayenne
sól, pieprz czarny
2-3 łyżki sosu sojowego
maka ziemniaczana
natka pietruszki

Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na ukos w plastry i lekko rozduszamy ręką. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy whiskey, doprowadzamy do wrzenia a po minucie wyłączamy. Polędwiczki zalewamy gorącą wodą, sosem sojowym, dodajemy cayenne. Gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny, w połowie gotowania mięso odwracamy na drugą stronę. Pod koniec dodajemy suszone pomidory z whiskey. Zaciągamy śmietaną kremówką i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy przez sitko mąką ziemniaczaną, zagotowujemy i wyłączamy. Danie oprószamy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly