Strony

środa, 26 lutego 2020

Polędwiczki w sosie whiskey z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w kremowym i aromatycznym sosie z cayenne i whiskey. Świetnie nadają się na niedzielny obiad i jako danie dla wybitnych gości. 
Polędwiczki w sosie whiskey z suszonymi pomidorami
Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
75 ml whiskey
150 ml śmietanki kremówki
8 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżeczka pieprz cayenne
sól, pieprz czarny
2-3 łyżki sosu sojowego
maka ziemniaczana
natka pietruszki

Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na ukos w plastry i lekko rozduszamy ręką. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy whiskey, doprowadzamy do wrzenia a po minucie wyłączamy. Polędwiczki zalewamy gorącą wodą, sosem sojowym, dodajemy cayenne. Gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny, w połowie gotowania mięso odwracamy na drugą stronę. Pod koniec dodajemy suszone pomidory z whiskey. Zaciągamy śmietaną kremówką i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy przez sitko mąką ziemniaczaną, zagotowujemy i wyłączamy. Danie oprószamy posiekaną natką pietruszki.



Pak choi

Chińska kapusta czyli Pak Choi na orientalny sposób.
Pak choi
Składniki:

3 kapusty Pak Choi
1 cebula
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
papryczka chili


Wykonanie:

Kapustę Pak Choi przekrawam na pół lub na 4 części. Cebulę kroimy w kostkę. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy  cebulą  a następnie smażymy kapustę z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, imbiru i chili. Kapustę przekręcamy, smażymy ok 5 min i wykładamy na półmisek. 


Pieczony filet z pstrąga łososiowego

Pieczony filet  z pstrąga łososiowego
Składniki:

1 filet z pstrąga łososiowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
pieprz cytrynowy
cytryna
sól

Wykonanie:

Filet z pstrąga łososiowego myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem cytrynowym, oprószamy tymiankiem i skrapiamy oliwą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładamy filet na blachę, okładamy plastrami cytryny i pieczemy przez ok 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym

Pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym
Składniki:

3 szt. pstrąga tęczowego
150 g masła
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, tymianek
sól, pieprz czarny
cytryna

Wykonanie:

Pstrągi opłukać i osuszyć. Masło o temperaturze pokojowej mieszamy z ziołami, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Tuszę ryby nacinamy z obu stron. z zewnątrz i wewnątrz rybę posypujemy pieprzem cytrynowym. Nacięcia ryby smarujemy masłem ziołowym. W środek wkładamy po plastrze cytryny. Rybę skrapiamy oliwą i przekładamy na blachę. Pstrągi pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej
Składniki:

sałata rzymska
garść rukoli
1/2 puszki kukurydzy
1 pomidor
1 mała cebula
sos miodowo-musztardowy

Wykonanie:

Sałatę kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników oraz polewamy sosem miodowo-musztardowym i gotowe!


Kotlety z kalafiora

Super prosty pomysł na kotlety z kalafiora jako alternatywa do mięsnych kotletów.  Są smaczne, proste i wilgotne. Po prostu mniam.
Kotlety z kalafiora
Składniki:

1 spory kalafior
2 jajka
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
cukier
natka pietruszki i koperek

Wykonanie:

Różyczki kalafiora zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ale nie rozgotowujemy. Odcedzamy. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Studzimy a następnie łączmy z pozostałymi składnikami, ziołami i przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy od razu, z dowolną surówką.




Modra kapusta na ciepło

Modra kapusta na ciepło
Składniki:

1 główka czerwonej kapusty
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki octu jabłkowego
olej rzepakowy
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, zalewany wodą i gotujemy dodając sól oraz ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy wodę. Do kapusty dodajemy ocet, olej oraz sól, pieprz oraz cukier do smaku. Do ciepłej kapusty możemy dodać cebulę, żurawinę lub namoczone rodzynki.