Strony

piątek, 30 września 2016

Zupa ogórkowa

Moja średnia córka twierdzi uparcie, że moja zupa ogórkowa jest najlepsza, jaką jadła. Proszę, spróbujmy się przekonać. Zapraszam dziś na talerz rozgrzewającej, lekko kwaśnej zupy, w sam raz na jesienne szarugi.
Zupa ogórkowa
Składniki:

wywar z kości
6 ogórków kiszonych
1 spora marchewka
1 pietruszka
7 ziemniaków
koperek świeży bub mrożony
3-4 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Do wywaru z kości dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Kiszone ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i dusimy je na patelni na roztopionym maśle przez jakieś 10 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ogórki i gotujemy przez ok 10 minut. Na koniec przyprawiamy i zaciągamy śmietaną, posypujemy koperkiem. To pyszna i rozgrzewająca zupa dla całej rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz