Strony

niedziela, 27 listopada 2016

Kluski śląskie

Klasyczny przepis na kluski śląskie. Stanowią wspaniały dodatek do pieczeni, zraz, karkówki czy innego rodzaju mięsiwa. Obowiązkowo polane sosem np. pieczeniowym czy grzybowym.
Kluski śląskie
Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól
jajko (niekoniecznie)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie wkładamy je do miski ugniatamy na płasko i kreślimy na wierzchu znak krzyża, dzieląc tym samym na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski a na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną w tej samej ilości co wyjęte ziemniaki. Z powrotem dokładamy wyjęte ziemniaki, sól, ewentualnie jajko. Ja zagniatam bez dodatku jajka. Dobrze wyrabiamy masę, odrywamy od niej niewielkie kawałki masy i formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na tacy. Na koniec trzonkiem od łyżki drewnianej "dziurkujemy" kluski. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. W ten sam sposób możemy na drugi dzień odgrzać kluski. Dokładne odmierzenie proporcji ziemniaków i mąki daje nam gwarancję miękkości i sprężystości klusek. Smakują, jak te, które jadłam na Śląsku. 



1 komentarz:

  1. Ciągle chcę takie zrobić, ale nigdy nie mam czasu! Muszę w końcu się do tego zabrać. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń