Ciasto Góra Lodowa |
Ciasto Góra Lodowa |
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem karpatkowy:
1 gotowy krem do karpatki
mleko wg. opakowania
Składniki na drugi krem:
1 margaryna
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
1 szkl. mocnej kawy
Wykonanie:
Z podanych składników ubijamy ciasto na biszkopt, pieczemy go ok. 25 minut w 180° C. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. Każdą część nasączamy kawą. Krem karpatkowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 1/2 tego kremu przekładamy na nasączony biszkopt, przykrywamy drugą częścią, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Biszkopciki kroimy na pół i układamy pionowo w rzędach, lekko wciskając w krem. Drugi krem zaczynamy wykonywać od roztopienia w garnku margaryny z wodą i cukrem. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku cały czas miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jasnej dodajemy 2 dodatkowe łyżki mleka w proszku, do drugiej 2 łyżki kakao. Obie masy na zmianę wlewamy łyżką pomiędzy biszkopty. Najlepiej skończyć użyciem ciemnej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masy stężały.
ale fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, nie dość, że prezentuje się elegancko to jak smakuje.
Usuń