Strony

niedziela, 13 sierpnia 2017

Karkówka po cygańsku

Ten przepis wykorzystałam już kilka razy. Jest naprawdę rewelacyjny. Dziś postanowiłam odświeżyć go przy okazji przyjazdu gości. Naszym przyjaciołom karkówka po cygańsku niezmiernie smakowała. I wiem, że nie była to zwykła kurtuazja. Świetne danie na obiad, które wsuwamy do piekarnika i czekamy na sygnał, że już gotowe a my w tym czasie wspominamy stare dzieje i wymieniamy się nowinami.
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku
Składniki:

1,2 kg karkówki
1,5 kg marchewki
3 duże cebule
30 dag sera żółtego mozzarella
majonez
sól, pieprz czarny
papryka słodka
przyprawa do karkówki z grilla

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem  i słodką papryką (ja dodałam trochę papryki wędzonej) i odstawiamy na kilka godzin. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Duże i płaskie naczynie żaroodporne wykładamy warstwą marchewki  (2/3 ilości), na to układamy plastry cebuli. Kolejną warstwę stanowią plastry karkówki ułożone jeden obok drugiego, lekko przyprószone przyprawą do grilla. Dalej układamy pozostałą ilość marchewki i cebuli. W następnej kolejności rozkładamy stary ser mozzarella. Wierzch naszej zapiekanki stanowi warstwa majonezu równomiernie rozprowadzonego na serze. Możemy podlać ok 1/2 szkl. wody. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 220°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę  do 180°C i pieczemy dalej przez ok 1,5 godziny. Z naczynia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut  do zarumienienia się sera. 



2 komentarze:

  1. Chude to to nie jest. na pewno smaczne, podkradam

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Wolę nie myśleć o kaloriach, jeśli idzie o smak.

    OdpowiedzUsuń