Ciasto krystaliczne |
2 jajka
2 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szkl cukru
7 łyżek tłuszczu (pół na pół margaryny i smalcu)
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki śmietany
maka
powidła śliwkowe
masa tortowa
Wykonanie:
Wykonanie ciasta rozkładamy na dwa dni. Jednego popołudnia jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Roztapiamy tłuszcz, studzimy. Śmietanę łączymy z amoniakiem. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą , powstanie rozczyn, który odstawiamy na kilka godzin. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta na pierogi. Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy cienkie placki (najlepiej robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180°C na złoty kolor. Placki przekładamy masą tortową maślaną i powidłami. Ciasto jest niezwykle kruche i rozpływające się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz