Będąc na zakupach z mężem w markecie, zakupiłam na jego specjalne życzenie żołądki i serca drobiowe, z myślą o jego ulubionym gulaszu. A więc do dzieła!
|
Gulasz z żołądków i serc drobiowych |
60 dag żołądków drobiowych
60 dag serc drobiowych
1 spora marchewka
1 cebula
bulion
3 ząbki czosnku
koperek
śmietana
3 ząbki czosnku
koperek
śmietana
1,5 litra bulionu drobiowego
mąka
sol, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Żołądki i serca dokładnie płuczemy i oczyszczamy z tłuszczu. Następnie żołądki kroimy w paski a serca w plasterki. Podroby podduszamy na patelni i przekładamy do większego garnka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa. Dodajemy startą na tarce marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy mąką ze śmietaną. Gulasz posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
mąka
sol, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Żołądki i serca dokładnie płuczemy i oczyszczamy z tłuszczu. Następnie żołądki kroimy w paski a serca w plasterki. Podroby podduszamy na patelni i przekładamy do większego garnka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa. Dodajemy startą na tarce marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy mąką ze śmietaną. Gulasz posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Mniam! My też lubimy podroby!
OdpowiedzUsuńWitam. Fajny przepis tylko że niema
OdpowiedzUsuńnic o bulionie. Ile i z czego
Dziś wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńMy też lubimy podroby,ale niestety tylko ja i mąż,dzieci nie lubią.
OdpowiedzUsuńJutro będę robił mam nadzieję że będzie dobry.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)