Świetna sałatka na większe imprezy i nie tylko. Pięknie się prezentuje na stole jak wszystkie sałatki warstwowe i równie dobrze smakuje.
|
Sałatka Leśna Polana |
1 duży słoik marynowanych pieczarek
2 marchewki
4 ziemniaki
400 g piersi kurczaka
4 jajka
4 ogórki konserwowe
120 g sera żółtego
majonez i jogurt grecki w proporcji 1:1
sól, pieprz czarny
przyprawa do kurczaka ewentualnie przyprawa gyros
koperek
natka pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę, ziemniaki i jajka gotujemy. Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Marchewkę, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Ogórki i ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Koperek i natkę, ewentualnie szczypiorek, siekamy nożem. Dno i boki tortownicy ( u mnie 16 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.
Układamy następującymi warstwami:
1. pieczarki główkami do dołu
2. koperek, szczypiorek, natka pietruszki
3. marchewki, sól, pieprz, smarujemy cienko majonezem z jogurtem i dociskamy
4. ziemniaki, sól pieprz, dociskamy, smarujemy sosem majonezowo-jogurtowym
5. mięso, smarujemy sosem
6. ogórki, smarujemy sosem
7. jajka, sól, pieprz, dociskamy, smarujemy sosem
8. ser żółty, dociskamy, smarujemy sosem
Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wykładamy sałatkę na talerz odwracając formę do góry dnem. ściągamy delikatnie obręcz i folię. Boki możemy udekorować zieleniną lub roszponką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz