Już od wrześniowego wypadu do Łeby miałam w spiżarni pudełko pełne nasuszonych aromatycznych prawdziwków amerykańskich, których cały wysyp był pod latarnią Stilo. Zup
|
Zupa krem z borowików |
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
2 garście suszonych borowików
1 cebula
150 ml śmietanki 30%
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
ugotowany makaron łazanki
bulion
3 łyżki masła
Wykonanie:
Grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie na całą noc. Na drugi dzień odsączamy grzyby i podsmażamy wraz z cebulą na maśle. Zalewamy wodą, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę. Wlewamy wywar z grzybów. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę doprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną i miksujemy blenderem. Podajemy w miseczkach z posiekaną natką pietruszki i łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz