Pieczona karkówka z cebulą i majonezem |
1,5 kg karkówki
2 cebule
kilka łyżek dobrego majonezu
przyprawa do karkówki
1,5 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oleju
1 łyżka całej kolendry
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. W miseczce łączymy olej, musztardę, utłuczoną w możdzierzu kolendrę oraz przyprawę do karkówki. Tą pastą smarujemy z obu stron każdy plaster karkówki i układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. Po wierzchu smarujemy karkówkę majonezem. Tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pieczemy w 180 C ok 1,5 godziny pod przykryciem, po godzinie pokrywkę zdejmujemy. Dzięki dodatkowi majonezu i musztardy oraz cebuli karkówka jest miękka i wilgotna a na dodatek po upieczeniu powstał fajny sosik, który ewentualnie można zagęścić. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz