Nalewka z derenia |
1 kg derenia
1 litr spirytusu
1 kg cukru
1 l wody
Wykonanie:
Spirytus mieszamy z 1/2 l wody i odstawiamy na dobę. Oczyszczone, przebrane, umyte i osuszone owoce derenia przekłuwamy wykałaczką i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu zlewamy nalew. Z 1/2 l wody i cukru przyrządzamy syrop. Ciepłym syropem zalewamy owoce, które nam zostały po zebraniu nalewu. Odstawiamy na 2 tygodnie, pamiętając aby codziennie potrząsać słojem. Po tym czasie zlewamy syrop. owoce odciskamy a syrop łączymy z nalewem. Po miesiącu klarowania nalewkę przefiltrowujemy przez filtr do kawy, rozlewamy do butelek i odstawiamy do leżakowania na 6 miesięcy.
ja robiłem nalewkę z derenia jest bardzo dobra cierpkawa a zwłaszcza zimą dobry kieliszek,bardzo rozgrzewa
OdpowiedzUsuń