środa, 19 lipca 2017

Pierś kurczaka w kremowym sosie musztardowo-miodowym

Miał to być inny sposób podania kurczaka niż zwykle. W oko wpadł  mi właśnie ten przepis, niecodzienny,  bo z musztardą i miodem. Okazało się, że  był to strzał w dziesiątkę! Moim facetom  pierś kurczaka w sosie musztardowo-miodowym przypadła do gustu a sosik wyskrobali do końca.
Pierś kurczaka w kremowym sosie musztardowo-miodowym
Składniki:

1 duża pierś kurczaka
350 ml śmietanki kremówki 30%
2,5 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej ( całe ziarna gorczycy)
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz czarny
tymianek

Wykonanie:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na polędwiczki, doprawiamy je  solą i pieprzem. Mięso smażymy na patelni po ok. 3 minuty z każdej strony i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, miód i doprowadzamy do wrzenia. Przez kilka minut gotujemy sos, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem musztardowo-miodowym  i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 180°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie było to puree ziemniaczane i ogórki małosolne.



Tort-kokarda

Tort-kokarda

Tort-zamek

Tort-zamek

wtorek, 18 lipca 2017

Syrop miętowy

Na cieplejsze dni polecam orzeżwiający syrop miętowy, który sprawdza się jako błyskawiczna namiastka lemoniady. Wystarczy nalać go odrobinę do szklanki i rozcieńczyć wodą a pyszny napój gotowy. Dzieci za nim przepadają bo jest i słodki i miętowy zarazem. Dla wzbogacenia smaku można pokusić się o dodatek soku z limonki lub liści melisy. 
Syrop miętowy
Składniki:

2 garście liści mięty
1 l wody
1 kg cukru
1 torebka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Liście męty płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do wrzątku wrzucamy liście mięty,  zanurzamy w wodzie, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na noc do naciągnięcia.  Na drugi dzień odcedzamy syrop i ponownie zagotowujemy. Wrzący przelewamy do butelek i odstawiamy do wystudzenia kładąc butelki na płasko. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez dłuższy czas niekoniecznie w lodówce.

Kompot z czarnej porzeczki

Wyjątkowo obrodziły mi w tym roku porzeczki. Dżemy zostały mi z ubiegłego roku a więc przyszła kolej na kompot.
Kompot z czarnej porzeczki
Składniki:

5 kg czarnej porzeczki
2 kg cukru
2,5 l wody


Wykonanie:

Postępujemy dokładnie jak przy kompotach z truskawek. Owoce oczyszczamy, płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy porzeczki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Gotowy kompot przelewamy w słoiki, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Kompot z truskawek

Znowu, mimo woli wpadłam w wir przygotowywania przetworów na zimę. Wykorzystuję jak mogę dary lata i zamykam ich smak i zapach w słoikach. Dziś kolej na kompot truskawkowy, który robiłam już jakiś czas temu.
Kompot z truskwek
Składniki:

3 kg truskawek
1 kg cukru
1,5 l wody

Wykonanie:

Truskawki myjemy i szypułkujemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i na wrzącą wodę wrzucamy truskawki. Zagotowujemy i przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystudzenia i przenosimy do spiżarni.

Ogórki małosolne

Już kolejny raz tego lata nastawiłam  ogórki małosolne. Przygotowanie ich zajmuje mało czasu a ich smakiem rozkoszuje się cała rodzina, pogryzając je od czasu do czasu.
Ogórki małosolne
Składniki:

1 kg małych ogórków
3 gałązki kopru
2 kawałki chrzanu
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka gorczycy
1 l wody
1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
ewent. 2 liści chrzanu

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Na dno dużego słoika kładziemy ziele angielskie, liść laurowy, koper,chrzan, czosnek i gorczycę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy nią ogórki ułożone ciasno w słoiku. Słój zakręcamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki już po 2 dniach tracą zielony kolor, kisną i można zacząć je konsumować. Są bardzo chrupiące i akuratnie słone, po prostu wyborne do letniego mięska i nie tylko.

Printfriendly