piątek, 4 listopada 2016

Zrazy wieprzowe

Gdy rozmroziłam słuszny kawałek szynki o razu pomyślałam o zrazach. Dawno nie  gościły na naszym stole. W końcu, lato to sezon na owoce i warzywa w połączeniu z mięsem z grilla, a nie na kaloryczne sosy z mięsem. No, ale na jesieni już ze smakiem sięgamy po takie rozgrzewające i sycące potrawy.
Zrazy wieprzowe
Składniki:

1,5 kg szynki
kilka ogórków kiszonych
1 duża cebula
musztarda
sól, pieprz
ziele angielskie i liść laurowy
śmietana 18%

Wykonanie:

Szynka powinna być w jednym kawałku, aby ładnie nam się kroiła w szerokie i długie plastry. Każdy plaster szynki solimy i pieprzymy. Od strony wewnętrznej, którą będziemy zawijać do środka, smarujemy musztardą i układamy po grubym plastrze ogórka i cebulę w piórka. W zależności od upodobań możemy nasze zrazy posmarować pasztetową, nadziać plastrem wędzonego boczku, czerwoną papryką czy kiełbasą. Zrazy ściśle zawijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy ciepłą wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Po ok. 1,5 godziny doprawiamy sos do smaku i zaciągamy wodą z mąką i śmietaną. Zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kaszą jęczmienną i surówką colesław.  Świetnie pasują również kluski śląskie i modra kapusta. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki z roladek.

Tort-koszula dla Chrzestniaka

Jutro już mój kolejny Chrzestniak kończy 18 lat. Czas leci nieubłaganie, rodzi się dzieckiem, przychodzi okres przedszkolny, szkolny i  nie wiesz kiedy, staje się dorosłym. Na start w dorosłe życie, coś co mu osłodzi ten już i tak radosny dzień.
Tort-koszula dla  Chrzestniaka

środa, 2 listopada 2016

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Prosta sałatka z tuńczyka, z przewidywalnych składników, a jednak warstwowe ułożenie sprawia, że kusi nas i  wzmaga apetyt na sałatkowe male co-nie-co.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Składniki:

4 małe jajka
ok. 100 g sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
majonez
sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach a żółtka na drobnych. Ser ścieramy tak jak białka. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulę drobno kroimy. Sałatkę układamy według następujących warstw:

  1. 1/2 białek (lekko posolonych i posypanych pieprzem)
  2. 1/2 żółtego sera
  3. 1/2 tuńczyka
  4. ok. 3 łyżek majonezu
  5. 1/2 cebuli
Wszystkie warstwy powtarzamy jeszcze raz a na wierzchu posypujemy lekko posolonym startym żółtkiem. Możemy ubrać sałatkę zieleniną. Najlepiej ją schłodzić przed podaniem w lodowce.

wtorek, 1 listopada 2016

Kaczka pieczona z jabłkami

Ja akurat lubię ciemne mięso drobiowe i kaczkę jadłam z apetytem. To chyba najprostszy sposób przygotowania kaczki, mało wymagający, klasyczny. Równie dobrze jak ten, lubię kaczkę po pekińsku ale to może kiedyś indziej...
Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki:

1 kaczka ok 2 kg
1,5 szt.  jabłka
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny
majeranek

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy roztopionym masłem i przyprawami na zewnątrz i wewnątrz. Jabłka myjemy, kroimy w  ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi i wkładamy w środek tuszki. Odstawiamy kaczkę na godzinę, po czym pieczemy. Ja piekłam w rękawie do pieczenia przez 2 godziny, skórka ładnie się przyrumieniła a mięso wręcz się rozpływało w ustach. Podałam z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Maxi King

Ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie, bez pieczenia i nie jest za słodkie, wbrew pozorom. Zrobiłam go specjanie na Święto Zmarłych, wszystkim bardzo smakowało, Maxi King na pewno na stałe zagości na naszym stole. Wioletka, dziękuję za przepis!
Maxi King
Składniki:

3 paczki herbatników
1 masa krówkowa o  smaku kakaowym

Składniki na krem:

250 g masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
3 szkl. mleka w proszku niegranulowanego (mogą być niepełne szklanki)
400 g serka waniliowego

Składniki na polewę:

1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
1/3 szkl. śmietany
250 g orzeszków ziemnych niesolonych

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier puder. Następnie porcjami i na przemian dodajemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy na gładką masę. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę a potem orzechy. Szybko mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto bo polewa szybko tężeje. Ciasto składamy w następującej kolejności (porcja na dużą blachę, którą dobzre wylożyć folią spożywczą):

herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
1/2 masy mlecznej
herbaniki
polewa z orzeszkami

Printfriendly