piątek, 29 czerwca 2018

Zupa botwinka

Zupa botwinka to obowiązkowy punkt wiosennego menu.
Zupa botwinka
Składniki:

1 pęczek młodych buraków
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
koperek
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz czarny
bulion
2-3 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie:

Do gotującego się bulionu dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy botwinkę. Buraki płuczemy i obieramy ze skórki a następnie kroimy razem z łodygami i liśćmi. Gotujemy w zupie aż do miękkości. Zupę zakwaszamy octem jabłkowym (może być też sok z cytryny) w takiej ilości, aby zupa osiągnęła wyrazisty kolor i nie była za kwaśna.  Botwinkę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy posiekanym koperkiem. Możemy ją podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami ale ja wolę ją bez dodatków.

Zupa kalafiorowa z groszkiem

Skoro, ze pogoda zmienna, raz upał, raz deszcz, w te chłodne dni możemy śmiało zaserwować zupę ze świeżych warzyw. Połączenie kalafiora z groszkiem jest dość klasyczne ale jakże smaczne i pożywne. Zachęcam do gotowania:)
Zupa kalafiorowa z groszkiem
Składniki:

1 mała główka kalafiora
1 szklanka świeżego zielonego groszku
3 ziemniaki
1 spora marchewka
bulion
sól, pieprz czarny
koperek
2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Do gotującego się bulionu warzywnego lub mięsnego wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną w plasterki marchewkę. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na różyczki wkładamy do zupy razem z zielonym groszkiem. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy przyprawami, posypujemy koperkiem i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z pieczywem lub bez.

środa, 27 czerwca 2018

Szparagi z bułką tartą

Szparagi z bułką tartą
Składniki:

1 pęczek szparagów
4 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce  i gotujemy główkami do góry ok 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i krótko smażymy z bułką. Szparagi posypujemy masłem z bułką i podajemy od razu. To bardzo smaczna przystawka do mięsa ale można je traktować również jako samodzielne danie.

Printfriendly