Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
niedziela, 23 stycznia 2022
Schab gotowany w majonezie
W przerwach między jednym wędzeniem a drugim staram się przygotować wędlinę domowym sposobem. Jednym z moich ulubionych jest właśnie schab gotowany w majonezie. To coś w rodzaju dań "robi się samo" a do tego rewelacyjnie smakuje. Schab jest kruchy aczkolwiek wilgotny i obłędnie pachnie ziołami oraz czosnkiem.
Pstrąg łososiowy z masłem koperkowym
Składniki:
1 filet pstrąga łososiowego
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanego koperku
sól
oliwa
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Filet z pstrąga myjemy i osuszamy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce mieszamy masło z solą i koperkiem oraz łyżką oliwy. Filet smarujemy tą mieszanką i odstawiamy do zamarynowania. Pstrąga pieczemy przez 15 minut w piekarniku w 180°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)