piątek, 9 września 2016

Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką

Piersi z kurczaka należą do ulubionego mięsa mojej rodziny. Aby nie był to zwykły kotlet, dodaję różne składniki, co zmienia charakter potrawy na bardziej wykwintny.
Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką


Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
1 papryka czerwona
6-8 pieczarek
30 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
przyprawy prowansalskie

Wykonanie:

Piersi podzielić na 8 dużych kotletów. Zostają nam cztery małe polędwiczki, z których przeważnie robię nuggetsy dla najmłodszych. Ja nie rozbijam tłuczkiem mięsa, bo uważam je za zbyt delikatne i nie chcę psuć  jego struktury. Przyprawione solą i pieprzem smażę je na wolnym ogniu. Paprykę kroję, pieczarki siekam i łącze je z ziołami prowansalskimi. Kotlety układam na blasze i na każdym z nich kładę farsz z pieczarek i papryki. Na wierzch posypuję obficie startym serem żółtym i zapiekam w piekarniku do roztopienia sera. Jest to też czas, kiedy piersi "dochodzą"   i na pewno nie będę w środku surowe. U mnie podane z ziemniakami hasselback i mizerią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly