czwartek, 13 października 2016

Racuchy z rodzynkami

To moja propozycja na dzisiejszą kolację, nie powiem, dzieci były zachwycone. Jeśli lubimy możemy  je podać z dżemem np.: malinowym.
Racuchy z rodzynkami
Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. mleka
1 jajko
2 łyżki cukru kryształu
5 dag drożdży
szczypta soli
garść rodzynek
cukier puder do obsypania

Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Odważoną mąkę przesypujemy do miski i robimy dołek. Następnie wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i posypujemy cukrem. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aby rozczyn urósł, co zwykle trwa 20 min. Po tym czasie dodajemy jajko, oraz rodzynki  i razem dokładnie wyrabiamy. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia; musi podwoić swoją objętość. Przygotowujemy kubek z ciepłą wodą, w której będziemy zanurzać łyżkę przed nabraniem ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly