wtorek, 8 maja 2018

Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej
Składniki:

1 sałata rzymska
8 pomidorków cherry
1 czerwona cebula
garść orzechów włoskich
oliwa
sól ziołowa
pieprz czarny
musztarda

Wykonanie:

Sałatę płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka. Orzechy siekamy a pomidorki płuczemy i przekrawamy na pół. Składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem z oliwy.


Makaron z kurczakiem na sposób chiński

Makaron z kurczakiem na sposób chiński
Składniki:

1 duża pierś kurczaka
1 mieszanka mrożonych warzyw do chińszczyzny
500 g makaronu
szczypiorek
czosnek
oliwa
sól, pieprz czarny
sos sojowy

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawach, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy mrożone warzywa. Dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Mięso z warzywami wykładamy na gorący makaron i oprószamy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy od razu.

Printfriendly