niedziela, 23 stycznia 2022

Łosoś pieczony klasyczny

Łosoś pieczony klasyczny

Składniki:

1 kg fileta z łososia
sok z cytryny
czarny pieprz
sól morska
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykładamy skórą do dołu do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W miseczce mieszamy oliwę mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Łososia smarujemy powstałą masą, odstawiamy na pół godziny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 


 

Schab gotowany w majonezie


W przerwach między jednym wędzeniem a drugim staram się przygotować wędlinę domowym sposobem. Jednym z moich ulubionych jest właśnie schab gotowany w majonezie. To coś w rodzaju dań "robi się samo" a do tego rewelacyjnie smakuje. Schab jest kruchy aczkolwiek wilgotny i obłędnie pachnie ziołami oraz czosnkiem.
Schab gotowany w majonezie

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
3 l zimnej wody
100 g soli morskiej
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
3 łyżeczki cukru
3  czubate łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
5 ząbków czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 gożdziki
2 łyżki majeranku
1 łyżka czarnego pieprzu grubo-mielonego
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego

Wykonanie:

Schab myjemy. W dużym i szerokim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy zimną wodę(!), sól, cukier, musztardę, zioła, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to rózgą. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Całość gotujemy pod przykryciem prze 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 godzin lub całą  noc. Po tym czasie mięso ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schab podajemy pokrojony w plastry. 

 

Pstrąg łososiowy z masłem koperkowym

 


Składniki:

1 filet pstrąga łososiowego
3 łyżki masła 
3 łyżki posiekanego koperku
sól 
oliwa 
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Filet z pstrąga myjemy i osuszamy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce mieszamy masło z solą i koperkiem oraz łyżką oliwy. Filet smarujemy tą mieszanką i odstawiamy do zamarynowania. Pstrąga pieczemy przez 15 minut w piekarniku w 180°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Printfriendly