Udziec indyczy w warzywach |
3 udźce indycze bez kości
3 marchewki
4 bataty
1/2 kalafiora
2 cebule
po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
pieprz czarny
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Zalewa:
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
4 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Udźce płuczemy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na jakiś czas. W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy je z obu stron, aby pory się zamknęły. Mięso zalewamy przygotowaną marynatą w garnku, w którym się smażyły; wrzucamy ziele, liść laurowy i kulki jałowca. Dusimy pod pokrywką 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy: marchewkę pokrojoną w spore słupki i cebulę w piórka. Dusimy dalej przez ok. 50 minut. Po tym czasie dorzucamy resztę warzyw: bataty w słupki, kalafiora w różyczkach i paprykę w paski. Świetnie będzie również pasował brokuł. Mieszamy, aby sos przykrył wszystkie warzywa i dusimy do ich zmięknięcia tj. ok 20 min. Na koniec można sprawdzić miękkość mięsa i smak sosu ale zwykle nic już nie brakuje. Udziec indyczy podajemy z warzywami, z którymi się dusił i sosem, który się wytworzył. Idealnie pasuje do tego jakieś dobre pieczywo np. bagietka.