poniedziałek, 13 listopada 2017

Krewetki tygrysie na ostro

Owoce morza albo się kocha albo nienawidzi. Ja nauczyłam się je jeść wiele lat temu mieszkając w Belgii i uwielbiam je za smak i błyskawiczne przygotowanie.
Krewetki tygrysie na ostro
Składniki:

2 opakowanie krewetek tygrysich po 250 g każde
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 papryczka chili
siekana natka pietruszki
cytryna
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dorzucamy posiekaną papryczkę chili. Następnie wykładamy na patelnię krewetki i równomiernie rozmieszczamy je na patelni. Smażymy z jednej stron jedną  minutę i przekręcamy na drugą. Po minucie, gdy krewetki są gotowe dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy na talerz. Podajemy z bagietką, skrapiając je sokiem z cytryny. 



Sałatka z surowym kalafiorem

Jesień w pełni a dla mnie to czas przyrządzania różnego rodzaju sałatek. Taką sałatkę przygotowuję wieczorem aby stanowiła na drugi dzień moje drugie śniadanie do pracy lub/i przekąskę dla syna na siłownię.
Sałatka z surowym kalafiorem
Składniki:

1/2 kalafiora
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
koperek
majonez
jogurt naturalny
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Kalafior płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobne różyczki. Paprykę i szczypiorek siekamy. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę, koperek, przyprawy oraz majonez z jogurtem w proporcji 1:1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka świetnie smakuje lekko schłodzona. Jest przyjemnie chrupiąca za sprawa surowego kalafiora. 

Printfriendly