wtorek, 7 listopada 2017

Smażony ser halloumi na sałacie

Halloumi to cypryjski ser przygotowany z sera owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ma zwartą konsystencją , świetnie nadający się do grillowania i smażenia. Ja najbardziej lubię  wykorzystywać jako dodatek do sałatek. 
Smażony ser halloumi na sałacie
Składniki:

200 g sera halloumi
150 g mieszanki sałat
5-6 pomidorków koktajlowych
bułka tarta

sos winegret:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz czarny
1/2 łyżeczki musztardy

Wykonanie:

Sałatę wraz z pomidorkami rozkładamy na talerzu i polewamy sosem winegret. Ser obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoty kolor. Usmażony i gorący ser wykładamy na przygotowaną sałatę i podajemy od razu. 


Printfriendly