niedziela, 13 sierpnia 2017

Karkówka po cygańsku

Ten przepis wykorzystałam już kilka razy. Jest naprawdę rewelacyjny. Dziś postanowiłam odświeżyć go przy okazji przyjazdu gości. Naszym przyjaciołom karkówka po cygańsku niezmiernie smakowała. I wiem, że nie była to zwykła kurtuazja. Świetne danie na obiad, które wsuwamy do piekarnika i czekamy na sygnał, że już gotowe a my w tym czasie wspominamy stare dzieje i wymieniamy się nowinami.
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku
Składniki:

1,2 kg karkówki
1,5 kg marchewki
3 duże cebule
30 dag sera żółtego mozzarella
majonez
sól, pieprz czarny
papryka słodka
przyprawa do karkówki z grilla

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem  i słodką papryką (ja dodałam trochę papryki wędzonej) i odstawiamy na kilka godzin. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Duże i płaskie naczynie żaroodporne wykładamy warstwą marchewki  (2/3 ilości), na to układamy plastry cebuli. Kolejną warstwę stanowią plastry karkówki ułożone jeden obok drugiego, lekko przyprószone przyprawą do grilla. Dalej układamy pozostałą ilość marchewki i cebuli. W następnej kolejności rozkładamy stary ser mozzarella. Wierzch naszej zapiekanki stanowi warstwa majonezu równomiernie rozprowadzonego na serze. Możemy podlać ok 1/2 szkl. wody. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 220°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę  do 180°C i pieczemy dalej przez ok 1,5 godziny. Z naczynia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut  do zarumienienia się sera. 



2 komentarze:

  1. Chude to to nie jest. na pewno smaczne, podkradam

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Wolę nie myśleć o kaloriach, jeśli idzie o smak.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly