piątek, 4 sierpnia 2017

Filet kurczaka w sosie kurkowym

Wysyp kurek na targu stał się dla mnie inspiracją dla dzisiejszego obiadu. 
Filet kurczaka w sosie kurkowym
Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
sól, pieprz czarny

Sos kurkowy:

200 g kurek
200 ml śmietany 30%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz czarny
tymianek
sok z cytryny

Wykonanie:

Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 części. Następnie nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na pół godziny i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy przez chwilę a następnie dodajemy oczyszczone kurki ( większe kroimy na ćwiartki). Kurki puszczą sok, który lekko odparowujemy. Gdy grzyby zmiękną dodajemy śmietanę, zakwaszamy odrobiną soku z cytryny i doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy, aż sos się zagęści. Usmażone mięso możemy zanurzyć w sosie lub polać nim kotlety na talerzu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kurka czyli pieprznik jadalny to grzyb, któremu natura nadała wyjątkowe właściwości. Kurki to jedyny grzyb, który nigdy nie jest zarobaczony.  Grzyby te są stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, wzmacnia odporność i jest niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku. Kurki mają bogaty skład chemiczny. Znajdują się w nich witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor i szczególnie dużo miedzi i cynku.

Bób w oliwie czosnkowej

Uwielbiam bób! W sezonie kupuję go co najmniej 3 razy w tygodniu i staram się nasycić swój apetyt i najeść się na zapas bo mrożony już tak dobrze nie smakuje. Zwykle gotuję go w osolonym wrzątku i zajadam. Tym razem  pokusiłam się o dodatek oliwy i przypraw. Zawsze to jakaś mała odmiana.
Bób w oliwie czosnkowej
Składniki:

1/2 kg bobu
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
koperek

Wykonanie:

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Przekładamy d o miseczki. Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Polewamy oliwą bób, delikatnie mieszamy. Możemy posypać koperkiem. Taka sałatka z bobu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków lub ryżu.

Printfriendly