sobota, 4 marca 2017

Kokosanki

Przepyszne a proste w wykonaniu słodkości! Fantastyczne połączenie wilgotnego ciasta miodowego, przełamanego polewą czekoladową w chrupiącej posypce z okruchów ciasta i wiórek kokosowych.
Kokosanki
Składniki na ciasto:

45 dag mąki
1 szkl. cukru
3 jajka
10 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
5 łyżek kakao

Dodatkowo:

paczka wiórek kokosowych

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min w 180°C na złoty kolor. Upieczone ciasto studzimy a potem kroimy w romby. Odkrojone brzegi ciasta rozkruszamy w palcach i łączymy z wiórkami kokosowymi. W rondelku zagotowujemy wodę, margarynę i cukier. Wyłączamy gaz i dosypujemy kakao. W jeszcze ciepłej polewie maczamy każdy kawałek ciasta a w dalszej kolejności obtaczamy go w posypce. Kokosanki najlepiej smakują na drugi dzień jak już odwilgną. 

środa, 1 marca 2017

Polędwica łososiowa

Na specjalne życzenie Dorotki, gdzieś po  drodze zgubiony przepis na naszą ulubioną polędwicę łososiową.
20160319_1955441
Polędwica łososiowa

Składniki:

około 1,5 kg schabu
kubek cukru
kubek soli
2 łyżki soli peklowej
ulubione przyprawy ( u mnie majeranek, pieprz czarny, papryka  i czosnek suszony)
podkolanówka 

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy, obtaczamy w cukrze i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień ponownie myjemy, osuszamy, zasypujemy solą kuchenną wymieszaną z  solą peklową i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Kolejny raz myjemy, osuszamy i grubo obtaczamy  w przyprawach.  Tak przygotowany schab wkładamy  w podkolanówkę i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożywania. W taki sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, łopatkę czy chudy boczek.

Printfriendly