czwartek, 14 stycznia 2021

Bułeczki mleczne do odrywania


Składniki:

500 g mąki pszennej
370 ml ciepłego mleka
60 g cukru
40 g masła
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży

Wykonanie:

Mąkę, sól, mleko, drożdże oraz cukier mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i ponawiamy zagniatanie.. Odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.  Po tym czasie znowu zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na małe części, z których robimy kulki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 20 min. Po upływie tego czasu nasze kolki zagniatamy ponownie i uformowane wkładamy do tortownicy jedną obok drugiej. Przykrywamy, oprószamy mąką  i ponownie odstawiamy na 40 min. Pieczemy 25 min w 160°C. Bułeczki są mięciutkie, lekko maślane, świetnie smakują z ciepłym mlekiem.
 

Rydze smażone na maśle

Jeszcze podczas sezonu grzybowego, zakupiłam na targu tackę rydzy. Będąc grzybiarką z zamiłowania, nigdy nie miałam okazji trafić do lasu, gdzie można spotkać te grzyby. Rydze to smaczne, jędrne i pachnące lasem grzyby, przyrządzone wg prostej receptury ale nie zawiodłam się na ich smaku.
Rydze smażone na maśle

 Składniki:


250 g rydzy
2 czubate łyżki masła
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Rydze oczyszczamy i odcinamy nóżki od kapeluszy. W przypadku dużych okazów możemy je pokroić. Na patelni klarujemy masło. Osuszone grzyby smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Powinny lekko zmięknąć. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Możemy użyć jako dodatków również cebulę lub czosnek, wg własnych upodobań. Podajemy od razu np. z bagietką.


Kurczak z tajską bazylią

Kurczak z tajską bazylią znany jest po nazwą Thai basic chicken a w Tajlandii, skąd pochodzi przepis jako Pad Kra Pao Gai. Jest to jedno z powszechnych i tradycyjnych dań typu street food. Zastosowana tajska bazylia ma zupełnie inny smak, niż ten, który znamy. Jest lekko anyżowa i pieprzowa. W połączeniu z papryczkami daje nam dosyć pikantny smak potrawy. Danie jest przygotowywane metodą stir-fry poprzez szybkie smażenie składników potrawy na dużym ogniu najlepiej w woku lub głębokiej patelni.Na sam koniec dodajemy tajską bazylię. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.
Kurczak z tajską bazylią

 Składniki:


2 jajka

1 pierś kurczaka 

4 papryczki chili

4 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 garści tajskiej bazylii

olej do smażenia

2 szkl. ryżu jaśminowego


Wykonanie:


Zaczynamy od ugotowania ryżu jaśminowego wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki powinny być pod ręką, ponieważ będziemy smażyć je w krótkim czasie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i chili ucieramy w możdzierzu. Na głęboką patelnie wlewamy olej i smażymy aż się zetną jajka. Zdejmujemy je z patelni. Na olej dajemy utarty czosnek z chili a po minucie kurczaka. Po ok minucie dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy i cukier . Jeżeli potrawa wyda nam się za sucha, możemy dolać wody. Dokładamy ścięte jajko, potem bazylię, chilę mieszamy i danie gotowe. Podajemy obligatoryjnie z ciepłym ryżem jaśminowym. Rada: ryż nastawiamy ok 10 min wcześniej przed przystąpieniem do przyrządzania mięsa. 


wtorek, 12 stycznia 2021

Sałatka z surowego kalafiora

1 mała główka świeżego kalafiora

1 czerwona papryka

puszka kukurydzy

1 pęczek rzodkiewki

2 ugotowane jajka

szczypiorek

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany


Wykonanie:


Kalafiora płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na drobne różyczki. Paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę a rzodkiewkę ścieramy na tarce jarzynowej. szczypiorek drobno siekamy nożem. Warzywa mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączmy z majonezem i śmietaną. Sałatka od razu jest gotowa do spożycia. Surówkę możemy wzbogacić o pokrojoną w kosteczkę dobrą szynkę a będzie bardziej treściwa. Świetnie sprawdza się jako danie do pracy.



 

Printfriendly