To świetny sposób na przygotowanie tartych buraków na zimę. Sprawdza się, gdy nie posiadamy piwnicy i buraki straciły by jędrność podczas przechowywania. A zimą, gdy tylko zamarzy nam się barszcz czerwony czy buraczki zasmażane, wystarczy tylko otworzyć słoik z buraczkami.
 |
Tarte buraczki na zimę
Składniki:
6 kg buraków
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Buraki myjemy, zalewamy zimna wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie studzimy w wodzie, w której się gotowały. Lekko ciepłe buraki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i trzemy na tarce jarzynowej. Przekładamy do dużego garnka, zagotowujemy dodając sól, cukier i kwasek cytrynowy wedle uznania. Gotujemy jeszcze 5-10 minut a następnie przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Gotowe!
|
Lubie też robić podobne przetwory, to później duże ułatwienie - wystarczy odtworzyć słoiczek i dodatek do obiadu gotowy.
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego
Zgadza się. Pęd dzisiejszego świata zmusza nas do takich rozwiązań.
OdpowiedzUsuńpyszne do obiadu:)
OdpowiedzUsuń