wtorek, 20 września 2016

Tarte buraczki na zimę

To świetny sposób na przygotowanie tartych buraków na zimę. Sprawdza się, gdy nie posiadamy piwnicy i buraki straciły by jędrność podczas przechowywania. A zimą, gdy tylko zamarzy nam się barszcz czerwony czy buraczki zasmażane, wystarczy tylko otworzyć słoik z buraczkami.
Tarte buraczki na zimę


Składniki:

6 kg buraków
2 łyżki soli
6 łyżek cukru 
3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Buraki myjemy, zalewamy zimna wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie studzimy w wodzie, w której się gotowały. Lekko ciepłe buraki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i trzemy na tarce jarzynowej. Przekładamy do dużego garnka, zagotowujemy dodając sól, cukier i kwasek cytrynowy wedle uznania. Gotujemy jeszcze 5-10 minut a następnie przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Gotowe!


3 komentarze:

  1. Lubie też robić podobne przetwory, to później duże ułatwienie - wystarczy odtworzyć słoiczek i dodatek do obiadu gotowy.
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się. Pęd dzisiejszego świata zmusza nas do takich rozwiązań.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly