czwartek, 19 września 2019

Makaron ryżowy z kurczakiem i papryką

Makron  to u mnie podstawa w wyżywieniu. Dziś jego nieco orientalna odsłona. Zapraszam do wykonania.
Makaron ryżowy z kurczakiem i papryką
Składniki:

1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
1 mała pierś kurczaka
1/2 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru
pieprz czarny


Wykonanie:

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min. Odcedzamy.
Imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir, podsmażamy. Następnie dokładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dokładamy pokrojoną w paprykę. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy wymieszany z octem i cukrem, doprawiamy pieprzem. Makaron łączymy z mięsem i wykładamy na talerze. Wierzch dania oprószamy podprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.


Zupa krem z zielonego groszku zwana zupą "bagienną"

Mega szybka zupka, smaczna i pożywna. Dzieci za nią przepadają.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:

700 g mrożonego groszku
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
ewentualnie groszek ptysiowy, keks śmietany lub podprażone płatki migdałowe

Wykonanie:


Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem, wrzucamy cebulę i szklimy na złoty kolor. Dorzucamy mrożony groszek zielony, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę. Zupę dokładnie miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i po udekorowaniu podajemy.


Printfriendly