środa, 4 kwietnia 2018

Warstwowa sałatka wielkanocna

Przepis już dawno przeze mnie wypatrzony, dojrzewał jedynie do wykonania. Kolorystycznie sałatka idealnie pasuje do Wielkanocy a więc zagościła na naszym stole w święta. Sałatka jest przepyszna i w mig została pochłonięta z salaterki.
Warstwowa sałatka wielkanocna
Składniki:

500 g pieczarek
1 brokuł
6 jajek
400 g szynki
1 cebula
pęczek szczypiorku
sól, pieprz czarny
majonez
1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy z posiekaną cebulą i masłem, dusimy do odparowania. Doprawiamy sola i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i ścieramy do osobnych misek na tarce o małych oczkach. Białka i żółtka doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z majonezem. Do białek dajemy niewielką ilość majonezu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości ok 5 minut, odcedzamy, studzimy i drobno siekamy, łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Szynkę kroimy w niewielką kostkę a szczypiorek drobno siekamy. 
Sałatkę układamy warstwowo:
- pieczarki
- białka
- szynka
- brokuł
- żółtka
- szczypiorek




Printfriendly