poniedziałek, 4 lutego 2019

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami

Kotlety de volaille z serem i pieczarkami
Składniki:

500 g pieczarek
4 podwójne filety z kurczaka
ser żółty tarty
1 cebula
sól, pieprz czarny
masło

Wykonanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę i dokładamy pieczarki. Dusimy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszenia dodajemy stary żółty ser, mieszamy i czekamy jak się roztopi i scali pieczarkowy farsz. Studzimy. Filety rozbijamy delikatnie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie nakładamy farsz na kotlety i zawijamy mięso w rulonik. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. 

Makaron z sosem pomidorowym

W myśl - co najprostsze to najlepsze - mega prosty makaron z sosem pomidorowym!
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:

1 opakowanie makaronu
2 puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz czarny
świeża bazylia
ewentualnie parmezan

Wykonanie:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek a następnie wlewamy pomidory z puszek. Całość dusimy do odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę razem dusimy. Osobno gotujemy makaron. Makaron możemy polać po wierzchu sosem lub wymieszać z nim na patelni. Dekorujemy bazylią.




Chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa jednogarnkowa rodem z Meksyku. Przyprawia się ją dość intensywnie ale oczywiście pikantność potrawy możemy dopasować do naszych kubków smakowych.
Chili con carne
Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 papryczka chili
1 łyżeczka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

Wykonanie:

Na dużej patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i wszystko chwilę przesmażamy. Dokładamy mięso i smażymy aż zmieni kolor  i lekko rumienimy ciągle mieszając. Dodajemy pomidory, dolewamy trochę wody, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy posiekana papryczkę i dalej dusimy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.

niedziela, 3 lutego 2019

Krucho-drożdżowe paszteciki

Krucho-drożdżowe paszteciki
Składniki na ciasto:

400 g mąki
150 g margaryny
50 g drożdży
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka cukru
2 całe jajka
1 żółtko

Wykonanie:

Margarynę siekamy z mąką. Osobno mieszamy drożdże, śmietanę, cukier i sól. Rozczyn dodajemy do mąki  z tłuszczem, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na trójkąty. Nakładamy farsz ( u mnie kapusta z grzybami), zawijamy w rulonik od strony szerszej do węższej. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20-30 min, do osiągnięcia złotego koloru.

Printfriendly