środa, 10 lutego 2021

Brukselka smażona po tajsku

 

Brukselka smażona po tajsku
Składniki:


600 g brukselki

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

sok z połowy limonki

1 cm imbiru

3 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżeczki cukru

olej do smażenia

opcjonalnie liście kolendry


Wykonanie:


Brukselkę gotujemy na parze tak aby pozostała jędrna. W międzyczasie obieramy imbir, czosnek, cebulę. Cebulę kroimy w kostkę, imbir ścieramy na trace, papryczkę kroimy w plasterki. Brukselkę odcedzamy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy brukselkę i dodajemy łyżkę sosu rybnego. Kiedy brukselka stanie się złocista, przekładamy na talerz. Ponownie na oleju w woku podsmażamy cebulę a po dwóch minutach dodajemy ostrą papryczkę, czosnek i starty imbir.. Smażymy około minutę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy brukselkę i podsmażamy kolejne dwie minuty. Danie doprawiamy sokiem z limonki i świeżą kolendrą.Mieszamy i od razu podajemy. 


Cebularze

 

Cebularze
Składniki:

500 g mąki

1 szkl mleka

1 łyżka cukru

1 jajko

5 dag drożdży

6 dag masła

1 łyżeczka soli


Składniki na farsz:


1 kg cebuli

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

mak

majeranek


Wykonanie:


Ciepłe mleko rozcieramy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, rozczyn oraz roztopione masło. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę siekamy w kostkę i dusimy na maśle, doprawimy przyprawami. Ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy na okrąg, wykładamy farsz z cebuli i posypujemy makiem. Cebularze pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 13-15 minut. Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy, cebularze były chrupiące i dobrze podpieczone od spodu.




wtorek, 9 lutego 2021

Tort bezowy z pulpą z marakui

 Beza ze śmietaną to coś co misie oprócz miodku lubią najbardziej. Ponieważ to moje ulubione ciasto, zjadłam dwie słuszne porcje. 

Tort bezowy z pulpą z marakui

Składniki:

2 blaty bezowe

pulpa z marakui

Bezę wykonujemy wg przepisu tort Pavlova, dwa identyczne blaty o średnicy większej niż w przepisie. 

Składniki na masę:

600 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce mascarpone. Na jednym bezowym blacie rozsmarowujemy 2/3 masy śmietanowej, kładziemy drugi blat, na nim resztę ubitej śmietany i rozsmarowujemy pulpę z marakui (można kupić gotową w puszcze).


Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowych z wędzoną papryką

 Kolejna wersja makaronu z owocami morza, tym razem wzbogacona o dodatek pomidorów z puszki i papryki wędzonej. Wykwintne i lekkie danie dla smakoszy owoców morza i ryb.

Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym z wędzona papryką

Składniki:


500 g makaronu spaghetti
450 g mieszanki mrożonych owoców morza
2 puszki pomidorów w całości
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz

Wykonanie:

Na głębokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną drobno cebulę, w trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Na patelnię dodajemy pomidory z puszki, cukier i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy prze ok 8 minut aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na około 3 minuty przed końcem dodajemy owoce morza, mieszamy. Ugotowany osobno makaron odcedzamy. Makaron przekładamy na patelnię z sosem i owocami morza.Wszystko razem mieszamy i dusimy ok dwóch minut. Posypujemy natka pietruszki. Podane proporcje wystarczą dla 4 dorosłych osób. 

Printfriendly