sobota, 30 grudnia 2017

Pieczony kurczak kukurydziany

Już jakiś czas przymierzałam się do przyrządzenia kurczaka kukurydzianego. Padło na pieczenie całej tuszy kurczaka czyli najprostszy obiad na świecie. Ten rodzaj drobiu karmiony jest paszą na bazie kukurydzy z dodatkiem innych zbóż. Wpływa to na lekko złocistą barwę mięsa i skóry oraz wyjątkowy, lekko słodkawy smak mięsa.
Pieczony kurczak kukurydziany
Składniki:

1 kurczak kukurydziany
1 pomarańcza
1 cebula
tymianek
rozmaryn
4 ząbki czosnku
majeranek
sól

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy rozmaryn, tymianek, majeranek, sól. Pomarańczę i cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Sokiem nacieramy kurczaka i obsypujemy mieszanką przypraw. Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem kurczaka nadziewamy połową pomarańczy i cytryny. Spinamy wykałaczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180°C. W trakcie pieczenia  polewamy kurczaka wytworzonym sokiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly