Już jakiś czas przymierzałam się do przyrządzenia kurczaka kukurydzianego. Padło na pieczenie całej tuszy kurczaka czyli najprostszy obiad na świecie. Ten rodzaj drobiu karmiony jest paszą na bazie kukurydzy z dodatkiem innych zbóż. Wpływa to na lekko złocistą barwę mięsa i skóry oraz wyjątkowy, lekko słodkawy smak mięsa.
Pieczony kurczak kukurydziany |
1 kurczak kukurydziany
1 pomarańcza
1 cebula
tymianek
rozmaryn
4 ząbki czosnku
majeranek
sól
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy rozmaryn, tymianek, majeranek, sól. Pomarańczę i cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Sokiem nacieramy kurczaka i obsypujemy mieszanką przypraw. Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem kurczaka nadziewamy połową pomarańczy i cytryny. Spinamy wykałaczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180°C. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka wytworzonym sokiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz