wtorek, 25 października 2022

Pierś kurczaka na sosie mango

Pierś kurczaka na sosie mango

 Składniki:


1 puszka pulpy z mango
2 piersi kurczaka
groszek cukrowy mrożony
6-8 ziemniaków
4 bataty
masło
sól, pieprz czarny
tymianek suszony, 
czosnek granulowany
śmietana

Wykonanie:

Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy, przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami. Bataty i ziemniaki obieramy, gotujemy osobno w osolonych wodach, do miękkości. Filety smażymy bez panierki na rozgrzanym oleju.  Groszek gotujemy osobno w osolonej wodzie. Pulpę z mango przelewamy do rondelka i podgrzewamy chwilę. Ziemniaki i bataty po ugotowaniu, odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem, dodając masło, ewentualnie doprawiając solą. Na talerzu wykładamy po łyżce puree z batatów i ziemniaków. Obok wylewamy łyżkę ciepłej pulpy z mango a na nią wykładamy usmażoną pierś. Z boku kładziemy groszek cukrowy. Danie przyozdabiamy zieleniną.


Sałatka z tuńczykiem

 

Sałatka z tuńczykiem
Składniki:


świeży szpinak
tuńczyk kawałki w oleju
ogórek
garść pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
mieszanka sałatkowa
parmezan
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz


Wykonanie:

W salaterce wykładamy świeże liście szpinaku. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Na wierzch wykładamy kukurydzę, kawałki tuńczyka, posypujemy ziarnami i parmezanem. Osobno mieszamy składniki na sos. Sałatkę wykładamy na talerz i polewamy sosem. 

Pasta alla norma -sycylijski makaron z bakłażanem

Dziś na obiad słynne sycylijskie danie - makaron z bakłażanem i serem ricotta.Ten wegetariański makaron jest pyszny i bardzo syty. Włoskim zwyczajem należy użyć sporej ilości oliwy. Nie jest to dietetyczne, ale tylko takie, kremowe dzięki oliwie bakłażany są naprawdę smaczne. Ważne tez jest aby oliwa była dobrej jakości, najlepiej  extra virgin.
Pasta alla norma
Składniki:


2 bakłażany 

400 g makaronu penne

200 g sera ricotta

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki oliwy

pomidory w puszce - 400 g

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki płatków chili

sól, pieprz

parmezan


Wykonanie:


Bakłażany kroimy w kostkę, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprze, skrapiamy połową ilości oliwy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, pokrojony czosnek, pomidory z puszki, płatki chili i oregano. Całość dusimy 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dokładamy do sosu. Całość mieszamy, można dodać bazylię. Jeżeli potrzeba doprawiamy danie solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ricottę oraz parmezan.

Printfriendly