piątek, 27 września 2019

Makaron ze szparagami i krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkami
Składniki:

500 g zielonych szparagów
1 opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych
1 opakowanie makaronu
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml białego wina wytrawnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
oregano, majeranek


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Szparagi kroimy na kawałki, części zdrewniałe odrzucamy, resztę obgotowujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie szklimy cebule i czosnek, dokładamy krewetki i chwilę smażymy. Następnie dokładamy pomidory z puszki a na koniec szparagami, doprawiamy do smaku ziołami. Makaron łączymy z sosem i podajemy od razu. 

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

Świetna wysokobiałkowa sałatka z kilku prostych składników. Zachęcam do wykonania.
Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 cebula czerwona
1 -2 łyżki majonezu
szczypiorek lub natka pietruszki

Wykonanie:

Czerwoną cebulę siekamy drobno w kostkę i przekładamy do miski.  Dodajemy ugotowaną i ostudzoną fasolę oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Sałatkę lekko doprawiamy pieprzem i delikatnie mieszamy z majonezem. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy na pół godziny do przegryzienia. 

Kurczak po beskidzku ( z oscypkiem i żurawiną)

Po ostatniej wyprawie w góry przywiozłam spory zapas oscypków i  różnej maści serów zakopiańskich. Wykorzystywałam je w kuchni na różne sposoby min. w postaci kotletów z oscypkiem i żurawiną. 
Kurczak po beskidzku ( z oscypkiem i żurawiną)
Składniki:

1 filet z kurczaka
1-2 oscypki
3-4 łyżki żurawiny ze słoiczka
sól, pieprz
czosnek

Wykonanie:

Fileta kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy bez panierki na rozgrzanym oleju. Na usmażone kotlety układamy plastry oscypka i rozsmarowujemy żurawinę. Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C do lekkiego rozpuszczenia sera.

Makaron z kurczakiem, papryką i cukinią

Makaron z kurczakiem, papryką i cukinią
Składniki:

1 opakowanie makarony świderki
1 pierś kurczaka
1 czerwona papryka
1 małą cukinia
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
bazylia


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, obsmażamy. Na koniec dorzucamy pokrojona paprykę i cukinię. Składniki dusimy do miękkości warzyw, z dodatkiem pokrojonych pomidorów. Na koniec dosmakowujemy potrawę i łączymy ją z ciepłym makaronem. 


Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:

1 pierś kurczaka
300 g pieczarek
1 opakowanie makaronu
1 cebula
3 łyżki masła
250 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki
zioła prowansalskie
sól i pieprz


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pierś kurczaka. Chwilę podsmażamy a następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Wlewamy śmietankę, chwilę gotujemy do zagęszczenia składników. Sos łączymy z ugotowanym makaronem tagiatelle. 


Schab z suszonymi pomidorami

Schab z suszonymi pomidorami
Składniki:

600 g schabu w plastrach
ok 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
oregano
2 łyżki sosu sojowego
100 ml wina białego półwytrawnego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej


Wykonanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wkładamy plastry schabu. Obsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Mięso zalewamy szklanką gorącej wody, dolewamy wino oraz oliwę  z zalewy z suszonych pomidorów. Doprawiamy sosem sojowym, dokładamy suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny, do miękkości mięsa.W połowie gotowania plastry schabu przekładamy na drugą stronę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy. Tak duszony schab podajemy z ziemniakami z wody i gotowanym zielonym groszkiem.


czwartek, 26 września 2019

Sałatka jesienna

Tę sałatkę wymyśliłam sama na bazie jesiennych składników, stąd jej nazwa. Sałatka jest pyszna, aromatyczna a słodycz  pieczonej papryki przełamuje smak rukoli. Polecam do mięska!
Sałatka jesienna
Składniki:

1/2 paczki rukoli
3 czerwone pieczone papryki
kilka żółtych pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
sok z cytryny


Wykonanie:

Paprykę kroimy na pół, smarujemy z oliwą i pieczemy w piekarniku a następnie zdejmujemy skórkę. W miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu tj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Na talerz wykładamy rukolę, paski papryki, połówki pomidorków. Całość polewamy sosem. Sałatkę podajemy od razu.

Zupa fasolowa

Jak widzę na targu świeżą fasolę jaś tyczkową, nie mogę się się oprzeć by nie zabrać jej ze sobą do domu.  Fasola jaś jest świetnym żródłem białka, zawiera witaminy z grupy B oraz E i A a także potas i kwas foliowy. Dodatkowo nasiona fasoli są dobrym żródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu pokarmowego.
Zupa fasolowa
Składniki:

500 g świeżej fasoli jaś
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
4 ziemniaki
sól, pieprz czarny
majeranek
koperek
ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy opłukaną fasolę, dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem. Cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na oleju i dodajemy do zupy, gdy warzywa już będą miękkie. Zupę doprawiamy przyprawami, posypujemy koperkiem. Tę wersję najbardziej lubią moje dzieci ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ubogacić zupę zasmażką, podsmażoną kiełbasą czy wędzonym boczkiem.



Makaron z kurczakiem i kurkami

Czy już kiedyś wspominałam, że jestem uzależniona od makaronu?:)
Każdy składnik, który mi wpadnie w ręce w sklepie, staję się świetna bazą do wykonanie dania z makaronem. Tym razem były to kurki.
Makaron z kurczakiem i kurkami
Składniki:

1 opakowanie makaronu
150 g kurek
1 pierś kurczaka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Filet kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek lekko rumienimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Dokładamy oczyszczone kurki i smażymy razem ok 2 minut. Zalewamy śmietaną kremówką, posypujemy natka pietruszki i gotujemy parę minut do gęstnienia. Sos łączymy z makaronem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Smacznego!



Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

Smaczna zapiekana papryka z dodatkiem warzyw, mięsa kurczaka pod pierzynką z roztopionej mozzarelli.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Składniki:

3-4 papryki
500 g piersi kurczaka
2 kulki mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
sól prowansalska
pieprz czarny

Wykonanie:

Pierś kurczaka kroimy w drobna kostkę, oprószamy solą prowansalską i smażymy na złoty kolor na patelni. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, zostawiamy kilka plastrów na wierzch. Pomidory i ser żółty kroimy w kostkę. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki oraz kukurydzę przekładamy do miski i mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda niesienne i nadziewamy gotowym farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze mozzarelli. Połówki papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 30-40 minut w 180°C. Podajemy od razu.



Printfriendly