piątek, 16 lutego 2018

Jajka po benedyktyńsku

Ostatnio to nasze ulubione śniadanie. Może jest trochę pracochłonne w przygotowaniu ale niektóre elementy potrawy można przygotować dzień wcześniej. 
Jajka po benedyktyńsku
Składniki na 1 porcję:

2 jajka
1 żółtko
1 plaster wędzonego boczku
świeży szpinak
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
gałka muszkatołowa
ocet winny
1 kromka chleba na grzankę
masło

Wykonanie:

Szpinak parzymy we wrzątku, gotujemy kilka minut i odcedzamy. Na maśle podduszamy szpinak, dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową. Żółtko ucieramy w małej misce na parze z dodatkiem octu winnego i soli. Podgrzewamy przez chwilę aby żółtko nam się nie ścięło a  konsystencja jego pozostała aksamitna. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plaster wędzonego boczku i rumienimy na chrupko z obu stron. Boczek zdejmujemy na bok a na tej samej patelni rumienimy przygotowujemy grzankę. Jeśli na patelni  jest mało tłuszczu to dodajemy trochę masła. W niewielkim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wbijamy 2 jajka i delikatnie widelcem oddzielamy je od siebie. Od tego momentu mierzymy czas - 3 minuty. Zbierającą się w trakcie pianę ściągamy łyżką cedzakową. Po upływie tego czasu wyjmujemy tą łyżką ugotowane jajka. W głębokim talerzu układamy nasze śniadanie w następującej kolejności: grzanka, łyżka-dwie szpinaku, jajka, boczek a po wierzchu polewamy sosem  z żółtka. Podajemy ciepłe, od razu po przyrządzeniu. Kolejne warstwy podczas krojenia przenikają się smakiem, fakturą i konsystencją. Takie śniadanie gwarantuje przyjemne doznania smakowe i sytość na długi czas. Polecam!




czwartek, 15 lutego 2018

Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie

Zachęcam do upieczenia żeberek zamarynowanych miodem i musztardą. 
Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie
Składniki:

1,5 kg żeberek
5 łyżek miodu
3 łyżki musztardy
1,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majeranku
1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Żeberka kroimy w paski po dwie kostki w każdym. Miód i pozostałe przyprawy łączymy razem do jednolitej konsystencji. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, pozostawiamy 2 łyżki marynaty na posmarowanie mięsa podczas pieczenia. Żeberka odstawiamy na parę godzin. Potem przekładamy do rękawa wraz z marynatą i pieczemy przez 1,5 godziny. Po godzinie smarujemy resztą marynaty  i pieczemy dalej przez pół godziny. Podajemy ciepłe z ziemniakami i surówką np. z kapusty.



Szarlotka sypana z lodam

Mimo, że  zima w pełni, u mnie w domu pachnie szarlotką, jabłkami i cynamonem. Już wiele razy piekłam szarlotkę wg tego przepisu ale w końcu dziś doczekała się zdjęcia. Przepis jest na tyle prosty, że nie wymaga nawet użycia miksera. Ciasto świetnie smakuje zarówna na ciepło np. z lodami jak i na zimno.
Szarlotka sypana z lodami
Składniki:

1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
1 łyżka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 l lodów waniliowych

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, mieszamy z cynamonem. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, kaszę oraz proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem. Na jej dno wysypujemy szklankę mieszanki suchych składników i równomiernie rozprowadzamy. Na nie wykładamy połowę jabłek, wyrównujemy i sypiemy kolejną szklankę suchych składników, znowu warstwa jabłek i już ostatnia porcja suchych składników. Wierzch szarlotki wygładzamy i lekko dociskamy a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Ciasto pieczemy w 180°C przez 60 minut.  Podczas pieczenia masło roztapia się, przenika przez wszystkie warstwy i wiąże je. Szarlotka nawet gorąca dobrze się kroi i ma lekko chrupiący wierzch. Można podać na ciepło z lodami waniliowymi.

środa, 14 lutego 2018

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kolejna moja propozycja na ulubiony makaron.  I tym razem prosty sposób na połączenie piersi kurczaka z makaronem oraz dodatkiem suszonych pomidorów i chrupiących ziaren słonecznika.
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:

1 paczka makaronu
1 pierś kurczaka
1  brokuł
1/2 cebuli
100 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryka słodka
sól
garść ziaren słonecznika

Sos:

2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka keczupu
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżeczka sosu sojowego
zioła prowansalskie


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek. Na tej samej patelni obsmażamy pierś kurczaka pokrojoną  w kostkę i przyprawioną solą i słodką papryką. Różyczki brokuła gotujemy w wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski a następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy przygotowanym sosem. Na ugotowany makaron wykładamy kurczaka z sosem. Ja jeszcze oprószyłam danie serem gouda hollander.

Pieczone ziemniaki

Wszyscy uwielbiamy dodatek pieczonych ziemniaków do drugiego dania. Są proste w przyrządzeniu, smaczne i atrakcyjnie prezentują się  na talerzu.
Pieczone ziemniaki
Składniki:

1 kg ziemniaków
tymianek
papryka ostra
sól, pieprz
3 łyżki oleju
kurkuma

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Ziemniaki przekładamy do miski i obsypujemy przyprawami oraz olejem. Delikatnie mieszamy aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach. Kurkuma nada im ładnego złotego koloru. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Podajemy gorące.



Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

Poniższy przepis inspirowany jest kuchnią wietnamską. Podkręcenie potrawy poprzez dodatek cytryny lub limonki sprawia, że mięso zyskuje orzeżwiający, cytrusowy smak. Kompozycja przypraw sprawia, że potrawa jest wyważona w swoim smaku i aromacie.
Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Udka kurczaka z cytryną, tymiankiem i czosnkiem
Składniki:

5 udek kurczaka
1 cebula
1 cytryna
5 ząbków czosnku
tymianek
papryka chili
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:

Udka kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i dzielimy na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Każdy ząbek czosnku dzielimy na 3 części a cebule na pół a każdą z połówek na 9 części. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy wraz ze skórą na kawałki tej samej wielkości co cebula. Przygotowanego kurczaka obkładamy cebulą, cytryną i czosnkiem oraz polewamy oliwą i miodem. Możemy wszystkie składniki przemieszać ze sobą. Mięso najlepiej marynować przez całą noc w lodówce. Po tym czasie kurczaka pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godzinę. 


wtorek, 13 lutego 2018

Surówka z kapusty z kukurydzą i papryką

Ta surówka jest tak uniwersalna, że pasuje do każdej niemal potrawy a lubią ją zarówno dorośli jak i dzieci.
Surówka z kapusty z kukurydzą i papryką
Składniki:

1/2 główki białej kapusty
1/2 puszki kukurydzy
1/2  papryki
1 marchewka
1 mała cebula
szczypiorek
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Kapustę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, posypujemy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i majonez. Surówkę możemy udekorować szczypiorkiem.

Printfriendly