czwartek, 28 maja 2020

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika
Składniki:

2 filety z kurczaka
tymianek
oliwa
pieprz czarny
papryka słodka mielona
curry

Wykonanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na pół. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Najlepiej odstawić kurczaka na całą noc do lodówki. N a drugi dzień mięso przekładamy do foliowego rękawa i pieczemy przez ok 40 min w temperaturze 180°C. Mięso po wyjęciu jest soczyste i aromatyczne.


Roladki z grillowanej cukinii

Roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem i serkiem to fit przekąska na grilla, kolację we dwoje czy każdą inną okazję.
Roladki z grillowanej cukinii
Składniki:

2 młode cukinie
sól
150 g kremowego serka śmietankowego
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Najlepiej przy użyciu łopatki do sera wykrawamy z cukinii cienkie, równe plastry. Lekko posolone plastry grillujemy na patelni  grillowej z obu stron. Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika i studzimy je. Następnie łączymy z serkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Każdy płat cukinii smarujemy farszem, zawijamy w rulonik i ustawiamy na półmisku.

Printfriendly