piątek, 11 stycznia 2019

Śledzie z grzybami

Dziś kolejna odsłona śledzika, tym razem z suszonymi grzybami.
Śledzie z grzybami
Składniki:

300 g płatów śledziowych wymoczonych
2 cebule
100 g suszonych podgrzybków
liść laurowy
pieprz
1/2 szkl. oleju


Wykonanie:

Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej przez całą noc. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i kroimy w paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wtedy dodajemy na patelnię grzyby i ziarenka pieprzu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy do czasu odparowania prawie całej wody. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem mielonym. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w paseczki i łączymy z grzybami. Śledzie wstawiamy do lodówki. Po upływie doby nadają się już do jedzenia.





Śledzie w zalewie octowej - idealne!

Mega idealny przepis na śledzie w zalewie octowej, Polecam na święta i nie tylko.
Śledzie w zalewie octowej-idealne!
Składniki:

12 płatów śledziowych
2/3 szkl. wody
3 cebule
1/3 octu
125 ml oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Dobrze wymoczone płaty osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej, cukier i pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy 8 minut. Do zalewy dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy pokrojone śledzie. Mieszamy z zalewą i odstawiamy do lodówki. Po 48 godzinach śledzie są już gotowe do spożycia.


Makaron z krewetkami Tiger

Makaron z krewetkami Tiger
Składniki:

500 g makaronu
500 g krewetek Tiger
200 g pomidorków koktajlowych
50 m białego wina
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na oliwie, dodajemy krewetki oraz pomidorki i podsmażamy przez kilka minut. Na patelnię wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Ugotowany makaron mieszamy ze składnikami sosu i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Podajemy od razu. Danie jest przepyszne i dosyć sycące.

Kompot z suszu

Kompot z suszu to obowiązkowy napój na wieczerzę wigilijną. Kompot z owocowego suszu korzystnie wpływa na zdrowie i poprawia ogólne samopoczucie. Owoce  poprawiają nasz metabolizm. Dzięki dużej zawartości błonnika, kompot zmniejsza skutki wigilijnego obżarstwa i przyspiesza perystaltykę jelit. Taki napój jest pełen witamin: A, B, C, E, K oraz żródłem potasu, magnezu i żelaza.
Kompot z suszu
Składniki:

20 dag suszonych wędzonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych moreli
5 dg suszonych gruszek
cytryna
miód
5 gożdzików
kawałek kory cynamonu

Wykonanie:

Suszone owoce płuczemy i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy na 3-4 godziny.
Cytrynę myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do kompotu. Dodajemy korę cynamonu i gożdziki. Kompot gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Dosładzamy do smaku miodem. Schładzamy  i podajemy.

carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to szybka w przygotowaniu, smaczna w smaku i efektowna przystawka.
Carpaccio z buraka
Składniki:

2 buraki
rukola
ser feta
orzechy włoskie
sól, pieprz
ocet balsamiczny
olej lniany
sok z limonki

Wykonanie:

Buraki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1,5 - 2 godzin. Buraki wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na płaskim talerzu a na nie wykładamy rukolę. Przyprawiamy do smaku. Na suchej  patelni podsmażamy posiekany orzechy, studzimy je i wykładamy na rukolę. Ser feta kroimy w kostkę i rozsypujemy równomiernie na talerzu. Gotową przystawkę skrapiamy sokiem z limonki, olejem lnianym i octem balsamicznym.


Printfriendly