niedziela, 25 lutego 2018

Gulasz z żołądków i serc drobiowych

Będąc na zakupach z mężem w markecie, zakupiłam na jego specjalne życzenie żołądki i serca drobiowe, z myślą o jego ulubionym gulaszu. A więc do dzieła!
Gulasz z żołądków i serc drobiowych
Składniki:

60 dag żołądków drobiowych
60 dag serc drobiowych
1 spora marchewka
1 cebula
bulion
3 ząbki czosnku
koperek
śmietana
1,5 litra bulionu drobiowego
mąka
sol, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Żołądki i serca dokładnie płuczemy i oczyszczamy z tłuszczu. Następnie żołądki kroimy w paski a serca w plasterki. Podroby podduszamy na patelni i przekładamy do większego garnka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa. Dodajemy startą na tarce marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy mąką ze śmietaną. Gulasz posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

6 komentarzy:

  1. Witam. Fajny przepis tylko że niema
    nic o bulionie. Ile i z czego

    OdpowiedzUsuń
  2. My też lubimy podroby,ale niestety tylko ja i mąż,dzieci nie lubią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będę robił mam nadzieję że będzie dobry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly