Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
środa, 17 sierpnia 2022
Spaghetti z owocami morza i chili
Skladniki:
makaron spaghetti
pa
czka dobrych mrożonych owowców moarza
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych w puszce
1,5 łyżeczki płatków chili
80 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy mieszankę owocow
morza oraz płatki chili. Obsmażamy przez kilka minut.Następnie wlewamy białe
wino oraz dodajemy pomidory z puszki i redukujemy je do połowy objętości.W
międzyczasie gotujemy makaron spaghetti. Dodajemy makaron na patelnię z owoacami
morza mieszamy, przyprawiamy solą morską i pieprzem. Posypujemy natką
pietruszki. Danie możemy również przypruszyć startym parmezanem.
Tort Rafaello
Jeden z pyszniejszych tortów, jaki jadłam. O dziwo nie jest wcale słodki aczkolwiek na stówę mocno kaloryczny.
Składniki na biszkopt:
![]() |
Tort Rafaello |
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1/3 mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa rafaello:
400 ml mleczka kokosowego
75 g wiórków kokosowych
10 łyżek cukru pudru
750 g mascarpone
200 g białej czekolady
Dekoracja i nasączanie:
4-5 łyżek amaretto lub woda rozcieńczona z ekstraktem migdałowym lub rumem
75 g wiórków owocowych
praliny rafaello
dżem truskawkowy
Wykonanie:
Przygotowujemy biszkopt: ubijamy pianę z białek. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy a na koniec obie mąki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 35 min w 180°C. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 krążki.
Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, dodajemy wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 minut. Wiórki powinny wchłonąć mleczko. Zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę Roztapiamy a następnie studzimy.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną masę kokosową. Wstawiamy masę do czasu użycia do lodówki.
Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem truskawkowym i przekładamy masą kokosową i tak dwie warstwy. Wierzchni biszkopt nasączamy i obkładamy jak i boki tortu masą kokosową. Cały tort obsypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy pralinkami kokosowymi i truskawką.
Tort przed podanie powinien być schłodzony 1- 3 godzin.
Subskrybuj:
Posty (Atom)