środa, 25 stycznia 2017

Karkówka pieczona z pieczarkami i serem

To danie przygotowałam bez planowania, po prostu ze składników, które akurat kupiłam, reszta była w domu.
Karkówka pieczona z pieczarkami i serem
Składniki:

1,2 kg karkówki
2  cebule
1/2 kg pieczarek 
30 dag sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa ziołowa do karkówki
czubryca
papryka mielona
majonez 
keczup

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Mięso obtaczamy w przyprawach i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.  Cebulę kroimy w piórka i wykładamy na karkówkę. Pieczarki kroimy w plasterki i wykładamy na cebulę. Na wierzch ścieramy ser żółty. Na nim robimy kleksy z majonezu i keczupu. Ja swoją karkówkę przygotowałam wedle przepisu i wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień piekłam ją w piekarniku przez 1,5 godziny, połowę czasu z pokrywką, drugą bez. Z pieczarek, cebuli, majonezu i keczupu wytworzył się fajny sosik, w sam raz do polania ryżu. Karkówka wyszła miękka i aromatyczna. Ja podałam ją właśnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z mozzarellą.

Printfriendly