piątek, 25 sierpnia 2017

Koktajl jeżynowy

Moja jeżyna bezkolcowa pięknie owocuje w tym roku a jej owoce są idealne na koktajl.
Koktajl jeżynowy
Składniki:

400 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
150 g jeżyn
2,5 łyżki cukru

Wykonanie:

Owoce przebieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Do wysokiego naczynia wsypujemy jeżyny, cukier, jogurt i blendujemy do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji. Koktajl przelewamy do szklanek lub słoików i schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować jeżynami i miętą lub melisą.

Parówki w cieście drożdżowym

Odgrzebałam stary przepis na parówki w cieście drożdżowym, dosyć szybkie wykonanie, nadzianie z parówki,  smaczny barszczyk jako dodatek i proszę - obiad jak się patrzy.
Parówki w cieście drożdżowym
Składniki:

10 parówek

Składniki na ciasto:

400 g mąki
150 g margaryny
50 g drożdży
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 żółtko

Wykonanie:

Margarynę siekamy z mąką. Drożdże mieszamy z cukrem, solą i śmietaną. Dodajemy do mąki drożdże, jajka i żółtko. Zagniatamy kulę. Ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokąt, kroimy w paski i owijamy nimi połówki parówek. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy np. sezamem i żółtym serem. Paszteciki układamy na blasze i pieczemy w 180° C na złoty kolor.

czwartek, 24 sierpnia 2017

Czekoladowe ciasto z cukinią

To ciasto wykonałam po raz pierwszy. Dzieci były w lekkim szoku, jak można zrobić ciasto z cukinii? A jednak. Można z marchewki, można z buraka to dlaczego nie z cukinii. Ciasto jest smaczne  i bardzo wilgotne.
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:

350 g startej cukinii
100 g masła
100 g oleju
250 g cukru
szczypta soli
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstego jogurtu
300 g mąki
30 g ciemnego kakao
30 g słodkiego kakao
70 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Masło, olej i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dalej miksujemy. Następnie na przemian dosypujemy mąkę i dolewamy jogurt wciąż ucierając. Pod koniec dodajemy oba kakao i roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Wreszcie dodajemy startą cukinię i łyżką łączymy ze sobą składniki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną, keksówki i pieczemy w 180°C przez ok 50 minut. Wykonujemy próbę "suchego patyczka", czy ciasto jest już upieczone. Możemy posypać cukrem pudrem.

wtorek, 22 sierpnia 2017

Udka kurczaka na słodko-kwaśno

Kurczak to niezwykle wdzięczne mięso na szybkie  obiady. W tej  słodko-kwaśnej wersji przygotowujemy go  wcześniej a na drugi dzień jedynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy. Nie ma nic prostszego.
Udka kurczaka na słodko-kwaśno
Składniki:

7 udek

Marynata:

3/4 szkl. keczupu
2 łyżki majonezu
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazyli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynatą zalewamy opłukane i oczyszczone udka kurczaka i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień układamy udka na blaszce  z piekarnika, polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy udka przez ok 30 min do złapania ładnego koloru przez nie. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Placki z cukinii

Zapraszam do wykonania przepysznych tartych placków z cukinii. Świetnie smakują z keksem śmietany, podane na obiad lub kolację. Równie dobrze smakują na zimno, a więc można je wykorzystać jako drugie śniadanie w pracy.
Składniki:

1 średnia cukinia
1 duża marchewka
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu np. greckiego
6-8 łyżek mąki
sól, pieprz czarny
koperek lub natka pietruszki

Wykonanie:

Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy razem w misce, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Placki możemy odsączyć  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Printfriendly