czwartek, 22 czerwca 2017

Tort na 7 urodziny

Jaki sobie córka torcik wymarzyła, taki mama zrobiła.
Tort na 7 urodziny



środa, 21 czerwca 2017

Botwinka

Każdy, kto lubi buraczki czerwone czeka z utęsknieniem na pierwsze pęczki z młodymi buraczkami  aby móc ugotować z nich tę pyszna warzywną zupę. Ja lubię, jak buraczki są już dosyć dorodne, nie same liście, zupa ma wtedy ładny kolor i lepszy smak.
Botwinka
Składniki:

1 pęczek młodych buraków z liśćmi
wywar mięsny lub warzywny
1 marchewka
garść koperku
mały kubek kwaśnej śmietany
sól, pieprz
ocet jabłkowy do zakwaszenia

Wykonanie:

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a liście  myjemy dokładnie i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym, zaciągamy śmietaną i zakwaszamy octem. Zagotowujemy. Zupę obficie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pieczywem, ziemniakami czy jajkami.


Printfriendly