poniedziałek, 4 grudnia 2017

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami koktajlowymi to jeden z moich ulubionych sposobów na pyszny i szybki obiad.
Makaron z krewetkami
Składniki:

250 g makaronu spaghetti
opakowanie krewetek koktajlowych
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie lekko szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Rozmrożone krewetki przelewamy na sicie pod bieżącą wodą, oczyszczamy i dokładamy na patelnię. Obsmażamy  je  po kilka minut z każdej strony i dosypujemy natkę pietruszki. Ugotowany i gorący makaron spaghetti wykładamy na patelnię. Mieszamy z krewetkami i  podajemy od razu.

Guacamole

Guacamole to rodzaj salsy na bazie avokado. Meksykanie podają ją z nachos - chipsami kukurydzianymi. Istnieje jej wiele odmian, w zależności od użytych składników.
Guacamole
Składniki:

1 awokado
sok z limonki
sól, pieprz czarny
1 spory pomidor
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pól i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i papryczkę chili siekamy drobno i dodajemy razem z pomidorem do pasty z awokado. Całość dobrze mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Printfriendly