czwartek, 27 maja 2021

Makowiec japoński

Składniki: 

 850 g gotowej masy makowej 
 250 g masła
 5 łyżek mąki
 5 łyżek kaszy manny
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 6 dużych jajek
 1/2 szkl cukru
 3 jabłka
 1 mleczna czekolada 


 Wykonanie: 

 Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę oraz proszek do pieczenia a na sam koniec dodajemy starte jabłka oraz ubitą pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Makowiec pieczemy przez godzinę w 180° C. Po ostudzeniu ciasto polewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Można też je przełożyć masą kawową.

Printfriendly