piątek, 5 maja 2017

Najlepszy 3-Bit

Jest to zdecydowanie najlepszy przepis na 3-bita! Smakuje obłędnie, po prostu rozpływa się w ustach a dzięki dodatkowi galaretek oraz masy krówkowej o smaku czekoladowym nie jest za słodki.
Najlepszy 3-Bit
Składniki na masę budyniową:

1 dobra margaryna
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
1 galaretka cytrynowa

Składniki na bitą śmietanę:

1/2 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 szkl. wody
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

1 duże opakowanie herbatników
1 puszka masy krówkowej o smaku kawowym
czekolada mleczna

Wykonanie:

Na mleku gotujemy budyń i pod koniec gotowania dosypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Margarynę ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i tężejącą galaretkę. Ciasto układamy warstwami w blaszce wyłożonej folią spożywczą w następującej kolejności:

herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
bita śmietana
starta czekolada
Oczywiście ciasto należy przechowywać w lodówce. Gwarantuję, że długo tam nie postoi.

czwartek, 4 maja 2017

Tiramisu

Tiramisu to zdecydowanie top 1 w rankingu moich ulubionych deserów. Zawiera w swoim składzie to wszystko, co ze słodyczy kocham najbardziej.
Tiramisu
Składniki:

5 jajek
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
50 ml amaretto
biszkopty kocie języczki
1,5 szkl. kawy
kakao

Wykonanie:

Zaparzamy kawę i studzimy ją. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mascarpone a na koniec alkohol. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kocie języczki szybko namaczamy w kawie. Deser wykładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym lub w pucharkach. Na dno wykładamy niewielką ilość masy, przyprószamy ciemnym kakao, wykładamy biszkopciki i kolejną warstwę masy, obsypujemy kakao. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Pasta z makreli z ricottą

Serwatkowy serek ricotta i makrela wędzona to wspaniałe połączenie, które tworzy kremową konsystencję pasty i daje jej doskonałą smarowność. Dodatek ogórka konserwowego lekko zaostrza smak. 
Pasta z makreli z ricottą
Składniki:

1 spora wędzona makrela
1 serek ricotta (250g)
1/2 cebuli
2 ogórki konserwowe
pieprz czarny
ewentualnie sól

Wykonanie:

Oddzielamy makrelę od ości, rozgniatamy widelcem, przekładamy do miseczki i dokładamy serek ricotta. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z makrelą. Składniki mieszamy ze sobą oraz doprawiamy do smaku. Kanapki z pastą możemy poprószyć siekanym szczypiorkiem.

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

Ta zupa to trochę taka wiosna na talerzu.

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną
Składniki:

Wywar mięsny lub warzywny
1 cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jaglanej
sól, pieprz czarny
natka pietruszki

Wykonanie:

Do wywaru wkładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy i gotujemy przez kilka minut. Kaszę jaglaną płuczemy i wrzucamy do wywaru na ok. 5 minut a po tym czasie doprawiamy zupę i posypujemy natką pietruszki.

Zupa pomidorowa z kaszą bulgur

Zupa, która zdarzyła mi się mimochodem. Została mi z wczorajszego  obiadu ugotowana kasza bulgur i postanowiłam wykorzystać ją jak dodatek do zupy. Zupa  jest warta polecenia, lekka, taka odmiana dla tradycyjnej "pomidorówki".
Zupa pomidorowa z kaszą bulgur
Składniki:

wywar mięsny lub warzywny
2 marchewki
1 pietruszka
przecier pomidorowy
1,5 szkl. ugotowanej kaszy bulgur
śmietana 30%
sól, pieprz czarny
natka pietruszki

Wykonanie:

Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Wsypujemy ugotowaną kaszę bulgur i dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę w ilości, która nam odpowiada. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Printfriendly