niedziela, 4 czerwca 2017

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole, gdy chcę zjeść coś sycącego i lekkiego zarazem. Za sprawą wyrazistych przypraw, potrawa nabiera wyrazistego smaku, na pewno nie jest nudna i mdła. Polecam!
Makaron ze szpinakiem
Składniki:

250 g obgotowanego szpinaku
150 ml śmietanki 30%
1 paczka makaronu
sól pieprz czarny
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
ser parmezan
1 łyżka masła

Wykonanie:

Szpinak ( ja miałam świeży ale może być równie dobrze mrożony) podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołową i sok z cytryny do smaku. Podgrzewamy na patelni aż do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dolewamy śmietankę i podgrzewamy do zagotowania sosu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem szpinakowym. Posypujemy tartym parmezanem i zajadamy z apetytem. 

Kebabowa karkówka

Karkówka to wdzięczny rodzaj mięsa wieprzowego, który można szybko przygotować, na rozmaite sposoby, w zależności od nastroju i składników, które akurat mamy w lodówce i spiżarni. Mnie wyszło coś takiego:
Kebabowa karkówka
Składniki:

1,2 kg karkówki
1 opakowanie przyprawy do gyrosa
2 cebule
2 szkl. keczupu pikantnego
2 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy i kroimy w plastry i nacieramy przyprawą do gyrosa. Keczup, musztardę i majonez mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy z obu stron marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy plastrami cebuli. Na wierzchu rozkładamy resztę cebuli, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy przez ok 50 min pod folią a następnie dopiekamy przez 30 min już bez foli. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Raita ogórkowa

Kolendra obrodziła w moim ogródku. Niestety jej liście bardzo krótko są świeże i wtedy często wykorzystuję  w kuchni. Raita to rodzaj indyjskiego dipu, coś jak greckie tzatziki. Jej smak jest dosyć egzotyczny i świetnie komponuje się z indyjskim curry, kormą czy tikka masala. Ja na swój sposób łączę ją z daniami z grilla. Raita  jest wspaniała na upalne dni, kiedy to można podać ją również jako chłodnik z pieczywem.
Raita ogórkowa
Składniki:

1 długi ogórek
400 g jogurtu greckiego
pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz czarny
mielony kminek
ewentualnie papryczka chili

Wykonanie:

Ogórka obieramy ze skórki i trzemy na tarce jarzynowej a następnie odciskamy i odlewamy sok z niego. Kolendrę płuczemy i siekamy drobno. Łączymy ze sobą ogórek kolendrę, jogurt i przyprawy - dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić raitę w lodówce.

Sałata w sosie winegret z kwiatami ogórecznika

Pyszna, kolorowa i lekka sałata do obiadu. 
Sałata w sosie winegret z kwiatami ogórecznika
Składniki:

1 sałata
1 cebula dymka
1 pomidor
garść koperku
kwiaty ogórecznika

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

 Sałatę płuczemy i kroimy. Dodajemy posiekaną dymkę i pomidory w kostkę oraz koperek. Składniki sosu łączymy ze sobą i  mieszamy z sałatą. Sałatę przekładamy do salaterki i dekorujemy kwiatami ogórecznika, które jak najbardziej są jadalne oraz mają właściwości lecznicze.

Printfriendly